Μεταξωτοί άνθρωποι

Του Γιάννη Τριάντη

“ Το είχε πεί σε μια συνέντευξη του ο αείμνηστος Νίκος Καρούζος: «Μεταξωτοί άνθρωποι». Μιλούσε για κάποιους χωρικούς που είχε συναντήσει στη Λέσβο. Αγράμματοι ήταν, αλλά σοφοί. Και, προπάντων, τρυφεροί με τους άλλους. Απαλοί, χωρίς γωνίες που κόβουν, χωρίς καχυποψία, δίχως έπαρση και επιθετική ειρωνεία που πληγώνει. Μεταξωτοί άνθρωποι…

Μου έμεινε αυτός ο χαρακτηρισμός. Χαράκτηκε, μέσα μου.Και απο τότε ένα νέο κριτήριο λειτουργεί στις αξιολογήσεις μου για τους ανθρώπους: η συμπεριφορά και η στάση τους σε «ασήμαντα» πεδία της καθημερινότητας. Αυτά που συνήθως τα προσπερνάμε ή δεν τα παρατηρούμε, γιατί δεν μας απασχόλησαν ποτέ οι εκφάνσεις της «μεταξωτής συμπεριφοράς»… Βέβαια οι άνθρωποι δεν συγκροτούν ως χαρακτήρες ένα συμπαγές όλον, αλλά ένα αντιφατικό σύνθεμα, στο οποίο συνυφαίνονται «μεταξωτά» στοιχεία και ακάνθινες απολήξεις. Γι’αυτό και είναι κάπως παρακινδυνευμένα τα άμεσα και οριστικά συμπεράσματα για το «είναι» των ανθρώπων. (…) Η μεταξωτή συμπεριφορά δεν παραπέμπει απαραιτήτως – ή κυρίως- στο savoir vivre και στους «καλούς τρόπους» εν γένει. Εδώ το «μετάξι» είναι αυτοφυές ή προϊόν δουλεμένου χαρακτήρα. Είναι ο τρόπος που ο άλλος βλέπει τους συνάνθρωπούς του. (…) Όμως ποτέ ένας «μεταξωτός άνθρωπος» δεν νιώθει κορόϊδο, όταν άλλοι τον προσπερνούν χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα και μεθόδους. Το «άφες αυτοίς» είναι ριζωμένο μέσα του. Συνειδητά δεν μπαίνει σ’αυτό το τριπάκι του ωφελιμισμού.

Υπεράνθρωποι; Όχι.  Άπλοί άνθρωποι με ανοιχτούς πόρους και πλατιά καρδιά. Μεταξωτοί…”

Αυτά όσον αφορά τους μεταξωτούς ανθρώπους, αυτούς,

που στην καρδιά τους το φαίνεσθαι βρίσκεται μια θέση παρακάτω απο το είναι.

Advertisements

About TheNiceOnes

Ξέρεις πως γίνονται αυτά. Είναι να μην αρχίσει το κακό... Οι TheNiceOnes είναι μια παρέα. Απλό; Όχι όσο φαίνεται... Ζαβοί όσο δεν πάει. Υπερβολικά πολύ τρελοί και αλλοπαρμένοι σε βαθμό αηδίας...(μπλιαχ!) Απο το Γαλάτσι και τον Χολαργό έως την Κομοτηνή και το Μόναχο. Διότι η τρέλα δεν έχει όρια... Αυτοί είμαστε εμείς, είμαστε οι TheNiceOnes.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s